Architectenbureau Visser & Bouwman

Villa Pardoes, Kaatsheuvel

Villa Pardoes is een vakantieverblijf voor kinderen met een levensbedreigende ziekte en hun gezin. Deze kinderen kunnen een week lang gratis samen met totaal 8 gezinnen verblijven in een grote villa naast de Efteling. In 2001 is Villa Pardoes ontworpen door Anoul Bouwman destijds in dienst van architectenbureau Alynia-Lerou.

De Villa heeft een kenmerkende spiraalvormige centrale gang. Deze gang is vormgegeven als een parkachtige buitenruimte met een glazen dak. Dit dak geeft een schaduw van een bos door de bladerdek-zeefdruk. De huisjes zijn geschakeld aan deze spiraal. Deze opzet versterkt het hoofddoel van de villa: het ontmoeten van de gezinnen. Door ontmoeten ontstaan gesprekken en komen de gezinnen uit hun sociale isolement. De Villa is door de spriaalvorm en het repect voor privacy een machine voor ontmoetingen. De stijlkeuze sluit aan bij de beleving van zowel jonge als oudere kinderen, jongens  en meisjes. Geprobeerd is om het niet te specifiek in tijd en mode te maken (geen Efteling, Disney of Teen-age-Turtles). Tijdens de bouw is er veel directe inbreng geweest van mijzelf en vrienden/collega’s. Zo hebben we zelf kaders rondom de ramen geschilderd en heeft een bevriende kunstenaar ( Mirjam Bakker) zelf de gietvloer aangebracht. Ook was er veel ruimte voor improvisatie, zo is een beeldenwand gemaakt van 10.000 betonnen beelden (van die standaard tuinbeelden uit een tuincentrum).De interieurs (door Christel van Eck) zijn gemaakt met 8 verschillende thema’s zodat op bezoek gaan bij elkaar extra aantrekkenlijk is.