Architectenbureau Visser & Bouwman

basisschool Literatuurwijk, Almere

De basisschool in de Literatuurwijk is een zelfstandige uitbreiding van een 24 klassige basisschool die ik 4 jaar eerder had ontworpen op hetzelfde kavel. We hebben gekozen voor een ronde school omdat dit het beste was op deze locatie. De gemeente had nooit de bedoeling gehad om hier een bouwwerk te maken en de verschijningsvorm van de school moest sterk genoeg zijn om de stedenbouwkundige te overtuigen.

De hoofdopzet is eenvoudig, 8 lokalen in twee verdiepingen rondom de centrale ruimte. De centrale ruimte is koppelbaar aan de speelruimte. De school is op verzoek van de opdrachtgever sterk klassikaal van opzet.
Door de zeer theatrale vorm van de centrale ruimte heeft deze school een sterke focus op het middelpunt waar toneel, voordrachten e.d. kunnen worden gehouden. Deze meerwaarde geeft een specifieke identiteit aan het gebouw.

Het gebouw is gemaakt van baksteen die gebakken is van zeeklei wat een bijzondere uitstraling geeft en een leuk verhaal voor een school op de bodem van de voormalige Zuiderzee.