Architectenbureau Visser & Bouwman

BIM

Virtueel bouwen of BIMmen (het maken van een bouw informatie model) is geen belofte meer maar realiteit. Diverse partijen die betrokken zijn bij het bouw en ontwerpproces werken samen in een virtueel model van het gebouw met daaraan gekoppeld relevante informatie over dat gebouw.

Samenwerken is de sleutel tot het behalen van de doelen.

Doelen

Wat is er mogelijk met BIM?

De informatie die we aan een model kunnen toevoegen is nagenoeg onbegrensd. De meerwaarde van die informatie is sterk afhankelijk van het eindgebruik van het BIM-model. Het is van belang om vooraf te weten welke informatie daadwerkelijk interessant is om toe te voegen. Is het gewenst om inzicht te krijgen in het onderhoud van het gebouw, of zijn de hoeveelheden vooral van belang voor de aannemer. Voor een planning is het prettig om te zien wanneer een verdieping, of zelfs slag, gemetseld wordt, een calculator is vooral gefocust op de complete hoeveelheid metselwerk. Het invoeren van de juiste informatie heeft uiteraard alleen nut, wanneer het op een ander moment in het proces op een efficiënte manier gebruikt kan worden. Met het bepalen van het juiste BIM-doel, wordt dus voorkomen dat er onnodige informatie (en daarmee tijd en kosten) aan het model worden toegevoegd. 

Middelen

Omdat BIM in feite een manier is om virtueel samen het gebouw te maken hebben wij vanwege het element van samenwerking gekozen voor REVIT en Solibri. Deze twee pakketten zijn op dit moment het meest gebruikt door de partijen waarmee wij samenwerken zoals bijvoorbeeld aannemers. Uitwisseling gebeurt met IFC.

Ketensamenwerking en BIM-management

Bij een BIM zijn de traditionele werktekeningen en een gedeelte van de werkvoorbereiding geintegreerd in één model. Hiervoor is een vergaande samenwerking tussen architect, constructeur installateur en bouwer noodzakelijk. De rol van BIM-manager is dan essentieel voor het goed verlopen van de informatiestromen en het controleren ervan (clash-sessies in Solibri). Bij diverse bouwprojecten heeft architectenbureau Visser en Bouwman de rol van BIM-manager. Een gedeelte van de rol van de traditionele werkvoorbereider ligt dan bij het architectenbureau.

DOWNLOAD BROCHURE BIM